Наші успіхи

2018-03-06

Поліський район славиться своїми природніми багатствами, але найбільшим його багатством є люди, особливо діти, успіхам і досягненням яких ми всі радіємо та підтримуємо.

5 березня 2018 року в Міністерстві освіти і науки України відбулося нагородження переможців ІІ Міжнародного міждисциплінарного конкурсу наукових і творчих робіт імені Володимира Маняка та Лідії Коваленко, присвяченого роковинам Голодомору. Організаторами конкурсу є МОН України, Інститут історії НАН України, ГО «Український науково – дослідний та освітній центр вивчення Голодомору», НREC (Holodomor Research and Education Consortium) при Канадському інституті українських студій Альбертського університету.

Загалом на конкурс надійшло 1350 робіт. Його учасниками стали школярі, вчителі, методисти, наукові співробітники музеїв та аспіранти майже з кожної області України. Оцінювали проекти учасників 20 членів фахового журі, які відібрали 52 роботи, серед яких була творча робота учениці 10 класу Луговицького НВО «ЗОШ І – ІІІ ступенів – ДНЗ» Інни Буряк, що представляла Поліський район Київської області. Диплом ІІІ ступеня в номінації «Кращі дослідницькі та мистецькі роботи учнів 5 – 11 класів закладів загальної середньої освіти» за збірку поезій «Попіл пам’яті стукає в серце…» Інні вручили заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей та директор Українського науково – дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору Людмила Гриневич.

Після нагородження у залі засідань МОН України відбувся Всеукраїнський семінар за участю організаторів, членів журі, почесних гостей, серед яких провідний спеціаліст Департаменту середньої та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Раїса Євтушенко, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький, завідувач відділом Інституту української археології та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, доктор історичних наук Ігор Гірич.

/Files/images/lugoviki/5a9d720043ca5757033702.jpg

Під час заходу Інна, як і решта фіналістів, презентувала конкурсну роботу, аргументуючи актуальність даної тематики особисто для неї та всього суспільства. Збірка поезій «Попіл пам’яті стукає в серце…» дуже зацікавила журі та його організаторів, викликала чимало запитань та похвал.

Зазвичай на цьому можна й зупинитися, але не в цьому випадку. Організатори конкурсу під керівництвом Людмили Гриневич зробили велику приємність для фіналістів, подарувавши свято на 3 незабутніх дні. Все було продумано й організовано на найвищому рівні: безкоштовне проживання весь цей час у 3 – зірковому готелі «Експрес», 3 – разове харчування, цікаві заходи. Досить велике враження мало відвідування Центрального архіву громадських об’єднань України, екскурсію яким провела його директор Ольга Бажан, наголосивши, що на даний час у них зберігається близько 300 тисяч документів, показала оригінали документів із підписами М.Грушевського, В.Винниченка, особову справу видатного українського письменника Остапа Вишні, провела у святая – святих архіву – сховище, розповіла про умови зберігання документів, ознайомила з роботою по їх реставрації й збереженню. На кінець зустрічі Ольга Бажан кожному учаснику подарувала папку з завіреними копіями документів про Голодомор.

Цікавою була екскурсія столицею України, під час якої учасники побували біля Меморіалу пам’яті жертв Голодомору, Софії Київської, Михайлівського собору, на Майдані Незалежності, біля Меморіалу Небесній Сотні, Батьківщини – Матері у супроводі екскурсовода.

/Files/images/lugoviki/IMG_2316.JPG

Незабутнім дарунком Організаторів був перегляд у Національному академічному театрі опери та балету України імені Т.Г.Шевченка балету – фантасмагорії за мотивами однойменного роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита».

Ці дні подарували незабутні враження, адже організатори конкурсу зуміли по - справжньому оцінити роботи учасників, достойно їх винагородили й заохотили до подальших звершень.

Інна повернулася додому не лише із переповненими душу враженнями, але й з невеличкими подарунками: для районного музею передала папку із копіями документів про Голодомор, даровану Ольгою Бажан із «побажанням популяризації нашої історії», для районної бібліотеки – книгу Людмили Гриневич «Хроніка колективізації та Голодомору в Україні 1927 – 1933. Том ІІ. 1929 – 1930. Книга І», 2016 року видання.

Велику подяку виносимо вчительці української мови та літератури Ярмоленко Ользі Олександрівні та Січкарук Ірині Русланівні за допомогу в оформленні збірки «Попіл пам’яті стукає в серце…». Ми горді за нашу ученицю Буряк Інну, хочемо побажати їй подальших звершень та перемог.

Світлана Буряк,

директор Луговицького НВО

Кiлькiсть переглядiв: 287

Коментарi