І всім цим керує любов

2016-03-02

2 березня у селі Літки Броварського району відбувся семінар-практикум для відповідальних за музейну с праву у районах і містах Київської області, який організували і провели Комунальний заклад Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», відділ освіти Броварської РДА та Броварський районний центр патріотичного виховання учнівської молоді.

Провідна тема семінару «Роль і місце музею навчального закладу у формуванні національної свідомості особистості дитини».

Семінар розпочався з екскурсії до Літківського кургану – братської могили бійців УНР, який проводив вчитель Літківської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені М. Стельмаха, керівник гуртка «Юні краєзнавці» Я.Ф. Сацьків.

Продовжився семінар екскурсіями по школі, шкільному Краєзнавчо-етнографічному музею та презентацією мобільної галереї національної пам’яті Героїв Майдану і АТО, які підготували учні школи під керівництвом Ярослава Франковича.

До гостей з вітальними словами звернулися Ю.С. Плакся – заступник голови Броварської РДА, А.В Гоголіна – заступник голови Броварської районної ради, О.Є. Кіщук – депутат Київської обласної ради та Л.Г. Чайка – начальник відділу освіти Броварської РДА.

Директор ЗОШ Г.В. Самойленко-Граждан розповіла про шкільний музей Літківської школи як осередок патріотичного виховання.

Директор Броварського районного центру патріотичного виховання учнівської молоді О.О. Білановська поділилася досвідом про практику і перспективи шкільних музеїв та ознайомила із результатами районного проекту «Музей у кожній школі».

Із станом та перспективами розвитку музейної справи у навчальних закладах області, а також результатами обласного огляду музеїв при навчальних закладах системи освіти Київської області у 2015 році, присутніх ознайомили завідувачка І.С. Личак та Л.Ю. Дюдя - методистка відділу спортивного туризму і краєзнавства КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини».

У ході семінару обмінювалися досвідом з питань про місце і роль музеїв у виховній системі школи, шляхами і формами взаємодії музеїв НЗ з регіональними культурно-освітніми установами, закладами, державними і громадськими організаціями та оновленням змісту і структури роботи НЗ.

В.П. Осадчий директор Лісниківської ЗОШ І-ІІ ступенів імені М. Грушевського Києво-Святошинської районної ради представив Музей Михайла Грушевського та музей «Галерея Пам’яті». Дуже цікавою була розповідь про музей у дитячому садочку В.В. Самаріної - вихователя-методиста ДНЗ № 31 Білоцерківської міської ради «Мій рідний край – моя історія жива».

Завершив семінар Ю.П. Юрченко - голова Правління громадської організації ветеранів війни Міжнародного інституту історичних досліджень, керівник проекту «Гордість і слава Броварської землі», доктор філософії, полковник запасу. Він розповів про реконструкцію Літківського Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», пошуково-дослідницьку роботу по відновленню історичної пам’яті й гідне вшанування подвигів жителів Київщини – учасників боротьби за свободу і незалежність Франції у 1916-1918 роках та запросив присутніх взяти участь у цих важливих заходах.

У звичайній сільській школі і на території її педагогічним та учнівським колективами все зроблено з великою любов’ю до свого закладу, села, історії, до України, своєї малої Батьківщини – села Літки, і з великою любов’ю до життя.

Кiлькiсть переглядiв: 184

Коментарi